Stránky

sobota 14. apríla 2012

Condie Ally – Dokonalý pár

Vydavateľstvo: Ikar, 2012

Detaily
  • 264 strán
  • pevná väzba
  • slovenský jazyk
Funkcionári rozhodujú o všetkom. Koho budete milovať. Kde budete pracovať. Kedy zomriete. V dokonalom svete je všetko dokonalé. Dokonalí ľudia žijú dokonale naplánovaný život a zomierajú v dokonale pripravenom čase. Dokonalý systém im na želanie pridelí dokonalého partnera a narodia sa dokonalé deti. Čo sa však stane, ak sa niekto proti toľkej dokonalosti postaví? Čo ak niekto objaví cit, ktorý možno nie je dokonalý, ale zato úprimný? Ako ho uchráni pred funkcionármi „dokonalej“ spoločnosti? Cassia verila, že rozhodnutia funkcionárov sú vždy správne. Veď podriadiť sa im je len minimálna cena za dlhý život, ideálnu prácu a dokonalého životného partnera. Preto keď sa na displeji ako Cassiin nový partner objaví jej najlepší kamarát, nepochybuje, že je to ten pravý… až kým sa na tom istom displeji tesne pred vypnutím nemihne aj úplne iná tvár. Odrazu musí riešiť čosi nepredstaviteľné – vybrať si medzi Xanderom a Kyom, medzi jediným životom, aký kedy poznala, a cestou, po ktorej sa doteraz nikto nevydal. Musí sa rozhodnúť medzi dokonalosťou a láskou. Dokonalý pár je príbeh z budúcnosti postavený na literárnych kvalitách starej dobrej minulosti. Je to prvá časť trilógie, pokračovanie s názvom Crossed vyjde v Ikare v druhej polovici roka 2012. V USA sa bleskovo zaradil medzi bestsellery a pripravuje sa aj filmové spracovanie.


Toto je veľmi, veľmi depresívny román. Nachádzame sa v budúcnosti, v dokonalom systéme zriadenia, v dokonalej spoločnosti, bez kriminality, bez chorôb, kde je každý šťastný, spokojný so svojim životom a presne vie kedy zomrie.
Na prvý pohľad je to naozaj dokonalé. Na druhý, už ani nie. Ľudia sú celkom nesvojprávny v každom ohľade. Štát, alebo inými slovami „spoločnosť“ sa rozhoduje o celom ich živote a to doslova, až do poslednej večere.

Ako by sa nám páčilo, keby nám štát vyberal životných partnerov podľa nejakých štatistík? Jednoducho, keď dosiahneš vek 17 rokov, príde Ti pozvánka na „Párovací večierok“, kde sa dozvieš ktorý partner sa k Tebe hodí a s ním potom prežiješ celý život. Presne Ti určia, kedy a koľko detí môžeš mať. Všetko je optimálne prednastavené, kde budeš bývať, aké oblečenie smieš nosiť, kedy, čo a koľko smieš zjesť, strava je optimálne vyvážená a doručovaná každému osobitne. Počas nocí sú monitorované aj sny a cez deň sa veškerá konverzácia zaznamenáva centrálnym domovým počítačom. Nesmieš vlastniť žiadnu osobnú vec, dar, alebo dedičstvo po starých rodičoch. Všetko treba odovzdať do múzea, kam sa na ne môžeš chodiť pozerať. Ak je človek v úzkych, stačí si dať zelenú tabletku a všetko sa urovná. Ak „ spoločnosť “ chce niečo ututlať, je na rade červená pilulka a zabudneš na všetko čo sa udialo za posledných 12 hodín.

V takomto svete žije aj hlavná hrdinka Cassia, ktorej určia za manžela jej najlepšieho priateľa. V prvom momente je šťastná a spokojná s výberom, ani na sekundu nezapochybuje, že  takto to má byť. Na druhý deň ráno, sa však na monitore počítača objaví fotografia iného chlapca, Kya, ktorého takisto pozná zo školy. Čo sa to deje? Ako to vlastne je? Ktorý z chlapcov je ten pravý? Zrazu zapochybuje o správnosti celého párovania a rozhodne sa  Kya lepšie spoznať. Ale pozor, o jej zaváhaní sa nesmie nikto dozvedieť, inak sa to bude považovať sa vzdorovanie, čo sa kruto trestá…

Pri čítaní tejto knižky som niekoľkokrát mala chuť kričať od zúfalstva. Ľudia, prebuďte sa! Toto nemôžete chcieť! Takto to predsa nemôže byť! Predstavte si svet, v ktorom 17 ročné dievča si povie, že jedli sme spoločnou lyžicou, tak to už prakticky znamená, že sme sa  bozkávali… Pre mňa, je tento svet úplne nepredstaviteľný a dúfam, že sa nikdy ničoho podobného ani nedožijem.

Tento román sa mi napriek celkom zaujímavého námetu, dobre vypracovaného prostredia a charakterov nepáčil. Začiatok a koniec bol dobrý, ale stred nudný, nič sa nedialo, iba lozili po horách a lesoch, miestami som pochybovala, že ho vôbec dočítam. Prekážal mi štýl písania, 1.osoba jednotného čísla. Všetko bolo iba z pohľadu Cassie, ale mňa oveľa viac zaujal Ky a jeho pocity a myšlienky. Škoda. Mohol to byť skutočne výborný román. Je to ale prvý diel trilógie a keďže som v čítaní seriálov celkom veľká masochistka, tak je dosť možné, že dám šancu aj pokračovaniu, ktorá má vyjsť na jeseň 2012.

1 komentár:

  1. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť