Stránky

štvrtok 26. apríla 2012

Ahern Cecelia – Kdybys mě teď viděl

Vydavateľstvo: BB/art, 2007

Detaily

  • 288 strán
  • pevná s prebalom väzba
  • český jazyk
Všechno v životě designérky Elizabeth Eganové má své pevné místo – od hrníčků na kávu v nablýskané kuchyni až po vzorníky a kelímky s barvou v pracovně. Má pocit, že díky dokonalému pořádku a pečlivosti se jí daří držet svůj život pod kontrolou – a vyhýbat se trápení a bolesti, kterou zažila v minulosti. Snaží se naplno věnovat práci a přitom být matkou svému adoptovanému šestiletému synovci Lukovi, takže jí už nezbývá čas na nic jiného – na omyly, ale ani na nějaké příjemné povyražení. Až do okamžiku, kdy do Lukova i jejího života vstoupí záhadný, bezstarostný a spontánní Ivan. Luke tvrdí, že je to jeho „neviditelný přítel“, Elizabeth považuje pohledného muže za otce Lukova kamaráda Sama.
Ivan obrátí život usedlé Elizabeth Eganové naruby a postupně jí pomáhá bořit všechny zdi, kterými se obehnala ze strachu z dalšího zklamání. Díky němu se pohledná, schopná a pedanticky pořádkumilovná žena odhodlá udělat pořádek i ve své minulosti a odhalit tajemství, které za sebou vleče jako těžkou kouli už od dětských let. Díky Ivanovi se učí, že všechno zlé je pro něco dobré, a plní si sny, které jí jako dítěti nikdo nesplnil. A její dosud jednotvárný život začíná rozkvétat a vstupují do něj city, které si Elizabeth dávno zakázala.

Neviem prečo, ale milujem Írsky vidiek a knihy, ktoré sa tam odohrávajú. V tomto príbehu sa nachádzame v malom vidieckom mestečku Baile na gCróthe. Toto mestečko je priam čarovné. Všetci sa navzájom poznajú, každý každého zdraví, nikde žiadny neporiadok a všade sú kvety a kvetinové výzdoby. Farebné domčeky v pastelových farbách, striedajú sa od jemných až po sýtejšie, presne ako dúha.

V tomto dokonalom prostredí žije Elizabeth, úspešná, ale veľmi konzervatívna interiérová dizajnérka. Elizabeth sa venuje hlavne svojej práci a výchove 6 ročného adoptovaného synovca Luka. Okrem toho, je chorobne čistotná, všetko musí byť dokonale naleštené a na svojom mieste. Prežila ťažké detstvo, matka ich opustila keď mala 12 rokov a odvtedy spolu s otcom vychovávali mladšiu sestru Saorsie. Do dnes v nej ostal pocit zodpovednosti za ňu.  Celou silou sa sústreďuje na jej pomoc, aj keď je alkoholička, ktorá lieta z jedného problému do druhého. Napriek najväčšej snahe sa jej nedarí s malým Lukom vytvoriť kamarátsky, rodinný vzťah. Nevie voči nemu prejaviť svoje city a uvoľnene sa s ním baviť a hrať.

V jeden deň sa objaví Lukov „neviditeľný priateľ“ Ivan. Zo začiatku ho vidí iba Luke, ale v jeden večer, keď je Elizabeth na dne a zúfalá z beznádejnej situácie v ktorej sa nachádza, objaví sa tajomný muž, taktiež s menom Ivan. Jej však ani nenapadne, tých dvoch mužov spojiť. Napriek tomu, že sa jej to Ivan snaží po celý čas vysvetliť, stále tomu nechce uveriť.
Postupne, ako spoznáva Ivana, začína sa meniť, otvárať sa ostatným ľuďom a kolegom v práci. Pomaly sa zbližuje aj s Lukom. Vďaka Ivanovi sa jej podarí vyrovnať sa s najväčšou traumou jej detstva a konečne začína žiť normálny život. Zrazu však zistí, že sa doňho zamilovala a ani ona nie je Ivanovi ľahostajná. Vôbec si pritom neuvedomuje, že ho vidí len ona.

Ako tento príbeh môže skončiť? Gýčovým happy endom? Premení sa Ivan nejakým zázrakom na skutočného muža a budú žiť šťastne až do smrti? Takéto otázky ma prenasledovali už od polovice knihy.
Na šťastie, je to  krásna rozprávka pre dospelých. Je o deťoch, rodinných problémoch, vzťahoch, o láske a živote. Život je dokola o tom istom. O stretnutí a lúčení. Nové tváre a známosti prichádzajú a odchádzajú. Niektoré ostanú dlhšie, niektoré kratšie a niektoré ostanú s nami na celý život.  Koniec je dokonalý inak to ani nemohlo dopadnúť.

p.s. Po dočítaní som sa ihneď pustila do veľkého upratovania celého domu…

1 komentár:

  1. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť