Stránky

pondelok 17. septembra 2012

Elkeles Simone - Leaving Paradise




Vydavateľstvo: Flux, 2007

Detaily:

  • počet strán 303
  •  papierová väzba
  •  anglický jazyk


Život Caleba Beckra sa vracia do normálu. Ak je to vôbec možné. Práve ho totiž prepúšťajú z nápravno-výchovného zariadenia pre mladistvých. Sedel tam zavretý rok zato, že šoféroval opitý a zrazil mladé dievča.  Teraz ho prepúšťajú na podmienku a okrem školy musí odrobiť 150 hodín verejno-prospešných prác. Má prideleného kurátora, ktorý ho pri najmenšom probléme môže poslať späť za mreže. Caleb sa musí dokázať vrátiť k starému životu, medzi kamarátov a hlavne sa musí vyrovnať s tou hroznou nocou, ktorá mu otriasla životom.
Maggie sa postupne zotavuje zo zranení, ale trvalé následky vo forme jaziev a poškodenej nohy jej tú nehodu neustále pripomínajú. Komplikuje jej to aj fakt, že Caleb je jej sused  a s jeho sestrou Leou bývali najlepšie kamarátky. To všetko je už minulosť. Po roku rehabilitácií je čas sa vrátiť do školy a pokračovať v normálnom živote tak, akoby sa nič nestalo. Nevie ako sa s tým vyrovnať, preto podá žiadosť o štipendijné štúdium v Španielsku. Chce sa dostať čo najďalej od domova a od miesta, ktoré jej neustále pripomína, že sa z nej stal mrzák na celý život.
Caleb a Maggie spolu vyrastali. Poznajú sa a kedysi si boli blízky. Teraz je to inak. Obaja si prešli peklom, s ktorým sa musia vysporiadať sami. Každý sám, za seba. K tomu aby sa im to podarilo musia prekonať najťažšiu prekážku: pozrieť tomu druhému do očí a povedať skutočnú pravdu o tej hroznej noci...

Moje dojmy:

Úžasná kniha, nikdy som nečítala lepšiu YA romancu. Dá sa prirovnať iba k Perfect Chemistry, ktorú napísala táto istá spisovateľka :). Leaving Paradise je tak reálny príbeh, že sa môže komukoľvek a kdekoľvek stať. Keď som sa pustila do čítania,  bola som si na milión percent istá, že to čo urobil Caleb je neospravedlniteľné a neexistuje spôsob ako to odčiniť. Jazda pod vplyvom alkoholu je niečo, čo z celého srdca odcudzujem. To vezenie si nepochybne zaslúžil. Ale potom sa niečo stalo.

Caleb je úplne iný než som si myslela, že bude. Čakala som namysleného fešáčika, mamičkinho maznáčika, ktorému ležia všetci pri nohách. Ale z vezenia sa vrátil dospelý muž, ktorý mal rok času nato, aby si uvedomil čo spravil, aby to úprimne oľutoval a má v sebe toľko pokory a snahy pokračovať v normálnom živote, že mi padla sánka. Jeho matka je hrozná, mala som chuť ju párkrát prefackať, aby sa uvedomila a začala sa konečne venovať svojim deťom. Jeho otec už dávno v tom vzťahu rezignoval, nič nerieši, o nič sa nezaujíma. A Lea, jeho sestra – dvojča sa do seba uzavrela a prestala s okolím komunikovať. Caleb sa vrátil do rodiny, ktorá je navonok dokonalá, ale pod povrchom už dávno nefunguje. A jemu nálepka alkoholika, grázla a nezodpovedného človeka ostane navždy.

U Maggie som si bola istá, že si ju obľúbim. Zrazil ju ožran, ktorý z miesta činu ušiel a neposkytol jej prvú pomoc. Ani po roku nevie poriadne chodiť a v pravej nohe má viac šróbov a klincov ako v bedničke s náradím. Na ulici sa po nej otáčajú a za chrbtom ohovárajú. Voľakedy bola v škole obľúbená a mala kopec kamarátok. Dnes je sama. Ten rok, čo nechodila do školy stačil na to, aby na ňu zabudli. Doma sa to všetko skomplikovalo. Liečba v nemocnici bola drahá, mama je neustále v práci, otec ich opustil a zo športového štipendia nebude nič kvôli zranenej nohe. Ak sa chce dostať z domu, musí si na štúdium zarobiť. Toto je jej výhliadka do budúcnosti. Úplná beznádej.

Rovnako, ako to bolo aj pri Perfect Chemistry, je príbeh písaný z pohľadu oboch. Presne vieme, čo prežívajú a ako sa navzájom vnímajú. Presne takto si predstavujem štýl písania v prvej osobe jednotného čísla. Dokážeme sa vžiť do situácie obidvoch postáv. Obaja sa snažia zapadnúť a pokračovať v živote, akoby sa nič nestalo, ale postupne zisťujú, že nemôžu pred minulosťou zavrieť oči a musia sa s ňou vysporiadať spoločne. Konieckoncov ich nikto z rodiny a známych nemôže pochopiť a precítiť čím si museli prejsť lepšie, ako oni navzájom. 

Dej sa odohráva v mestečku Paradise, ale paradise znamená v preklade aj raj. Krásne prirovnanie, ako opustiť Raj, nielen mesto v ktorom žijú, ale aj raj, v ktorom doteraz žili obaja šťastne, ale teraz sa to zmenilo v peklo. 

Je to krásne love story s dokonalým koncom. Trošku sa obávam pokračovania, lebo podľa mňa je to takto perfektné a neviem ako v tom pokračovať bez toho, aby sa z toho stal tuctový, limonádový gýč. V každom prípade, sa Simone Elkeles zapísala na zoznam mojich najobľúbenejších spisovateliek.

6 komentárov:

  1. Simone je skvělá,i když Perfect chemistry mám raději, LP je taky výborná kniha. A z dvojky obavy mít nemusíš,Simone jim to nedá zadarmo s ní to ještě nebudou mít jednoduché.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak super, dík za info, veľmi sa nato teším :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekne napísané. Túto knihu mám už dlho na to-read a nedokážem sa k nej dopracovať. Dúfam, že sa mi to podarí napraviť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem :) Budem Ti držať palce, uvidíš neolutuješ :)Ak máš možnosť si zohnať aj Perfect Chemistry, začni s ním :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pozor! Ak niekoho milujete a záleží vám na tejto osobe, urobíte všetko pre to, aby ste s touto osobou boli, som Raymond, moja bývalá priateľka, milujem ju tak veľmi, keď sme sa rozišli, nikdy na ňu neprestanem myslieť, musím niečo urobiť aby som ju získal späť, to bolo, keď som začal čítať články o tom, ako získať späť milenku, videl som článok, ktorý hovoril o ADELEKE OBA a o tom, koľkým ľuďom pomohol priviesť späť jeho milenku, kontaktoval som ADELEKE OBA na WhatsApp, všetko som vysvetlil ho a čaroval na moju bývalú priateľku, ktorá mi v ten istý deň zavolala a začala ma prosiť, a dnes sme opäť spolu, miluje ma a chichoce sa mi viac ako predtým a čoskoro sa vezmeme, kontaktujte ADELEKE OBA dnes na WhatsApp čísle +27740386124 alebo mu môžete poslať e-mail; aoba5019@gmail.com ... Je to najlepšie kúzlo, ktoré môžete kontaktovať o pomoc, vďaka neskôr

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť